Екзотични места за почивка в цял свят

Няма по-благодарен бг турист от този, който иска да „види нещо екзотично“.

Екзотиката е почти всеобхватна концепция, изборът е огромен: Южна Америка и Карибите, уединени острови в сърцето на океана, Тихия океан, Индия или Атлантическия океан, пъстрата Африка и мистериозната Югоизточна Азия, отличителна Австралия, около сто държави на четири континента и в техните околности.

Това, което е привлекателно в съвременния глобализиран свят са –  общи валути и единни визови режими, и уникалност.

Едно е да отидете в Италия: оперни театри, музеи, скулптури, калдъръмени улички и многоетажни сгради – почти като Санкт Петербург, само с южен склон.

И съвсем друго е да посетите Япония: ритуалът „пръчка“, правилата на учтивост, които само гений може да ги знае, чаената церемония и алпинеумите – всичко изненадва, очарова и ви кара да се върнете отново и отново.

Или, да речем, влизането под сводовете на базиликата „Свети Петър“ във Ватикана със сигурност е вълнуващо – но посещението на колиби дава много по-невероятно усещане, предизвиквайки подсъзнателни спомени от непознати цивилизации от миналото, кой знае, може би дори някои извънземни от Сириус!

Ако се опитаме да разделим екзотиката на категории, тогава ще имаме естествена и, така да се каже, „човешка“ екзотика.

Първата включва пейзажи, които са необичайни – независимо дали става въпрос за мъглите в планините Руензори в Руанда или Килиманджаро, скалните гиганти на островите на Тайланд, хвърлени в океана като невнимателна божествена ръка, или пясъчни пространства, избягали отвъд хоризонта, или страховитият водопад Виктория.

Екзотичните пътувания и почивки ще допринесат много на чувствителния пътешественик. На първо място, разбира се, възхищение от многообразието на света, в който понякога съществуват толкова поразително различни култури.

В същото време се разбира за уникалността на народните традиции.

И накрая, едва ли има човек, който ще оспори факта, че, възхищавайки се на разнообразието от пейзажи и народи, неизменно стига до осъзнаването на единството на всичко и всички.