Защо България е следващата топ туристическа дестинация на Европа

България бързо се превръща в една от най-популярните летни ваканционни дестинации за европейците и не е трудно да се разбере защо.

Тази черноморска красота предлага планински пейзажи и плажове. Почивките в България също са наистина изгодна сделка.

Кой би се насладил на почивка в България?

България притежава всички белези на класическа ваканционна дестинация, но с няколко уникални нюанса.

България предлага вкуса на Средиземноморието, каквото е било някога. Помислете за недокоснати плажове и покрити с дървета планини, осеяни с манастири, църкви и древни места, които разказват историята на страната. Така че любителите на плажа и културните збележителности са добре обгрижени.

Храната е друг фактор, който отличава България от другите популярни места за почивка. Предвид географското положение на страната, българската кухня се възползва от широка гама от билки, подправки и методи на готвене. Дори споделя някои черти с близкоизточната храна.

Що се отнася до кулинарите, очаквайте привкус на средиземноморски ястия. Българската мусака например е същата като гръцката, само че няма патладжан. А знаете ли, че България е един от най-големите винопроизводители в света? Всяка година се произвеждат около 145 милиона литра вино, като една трета от тях идват от Варненския регион.

Освен виното, българите са склонни и към малко по-силния алкохол. Ракията, силна плодова ракия, е традиционната напитка на нацията. Напитка за смелите, винаги трябва да се консумира с изключително внимание: може да има алкохолно съдържание между 40 и 65 процента алкохол!

Зашеметяващи черноморски плажове

Плажовете съставляват около една трета от черноморското крайбрежие на България около 380км. Не се нуждаете от диплома по висша математика, за да осъзнаете, че това е много плаж.

И те идват във всякакви форми и размери. Най-популярните са в Слънчев бряг, Златни пясъци и Созопол. Те са вашите класически ваканционни плажове: чисти, дълги и пълни с неща за правене, независимо дали търсите водни спортове, сянката на чадър, от който хората да гледат или място за слънчеви бани.

По-тихи, но не по-малко прекрасни, плажовете в Обзор и Св. Влас са подходящи за по-спокоен тип летовник. Това са по-малките курорти, идеални както за двойки, така и за семейства. Плажът на Приморско пък е сред най-добрите в страната. Дълъг, широк плаж, много популярен сред почиващите българи, се намира точно до едноименния град в Бургаска област.

Какъвто и тип плаж да търсите, има едно нещо, в което можете да сте сигурни: качеството.

Култура и история в България

България е много повече от плажна дестинация. Тя е осеяна с очарователни руини, могъщи замъци и древни манастири (има над 100) и именно това богато минало я прави толкова завладяваща страна за посещение.

Някои части на България са запазили историята си толкова добре, че ще се закълнете, че сте отстъпили една епоха назад. Крайбрежният град Несебър е зашеметяващ пример.

Старият му град е разположен на малък полуостров с форма на ромб и се натъпква в над 3000 години история под формата на 44 църкви, много римски руини и традиционни български къщи. Не е изненада, че ЮНЕСКО го направила обект на световното наследство.

Крайбрежният град Варна е друга историческа гореща точка. Той е дом на колекция от римски артефакти и Варненския археологически музей, отлично място за откриване на разнообразното минало на България.

Древните римски терми във Варна датират от II век, но са учудващо добре запазени. Разходете се и разгледайте старите бани и спортните зали.

Ако след като сте видели руините и искате сами да се потопите в термални води, отидете до един от 12-те минерални извора в района за отговора на природата за спа лечение. Може да разгледате и Аладжа манастир. Този средновековен манастир е сгушен в 40-метров пещерен комплекс, издълбан във варовикова скала. Тук са живели монаси между 13-ти и 15-ти век.

Така че има плажове и култура, но има ли време?

И отново, това е добра новина.

Едно от най-хубавите неща за България е нейното надеждно лятно време. От юни до септември можете да очаквате средни високи температури в средата на 20-те.

България получава средно 9,5 слънчеви часа на ден през пиковите летни месеци (юни до август).

Средните температури в Златни пясъци се движат около горещите 29C през август. Температурите на морето също достигат около 25C, така че ако банановата лодка успее да ви хвърли във вълните, няма да ви се налага да треперете обратно до брега.

Какъв бюджет ви трябва за почивка в България

Самата почивка е не само изгодна, но и евтина. Всъщност наистина евтино. Възможно е да живеете като кралски особи (или близо до това) с ограничен бюджет.

Това отчасти е така, защото за разлика от Испания, Португалия и други европейски фаворити, България не използва еврото.

И така, докъде ще стигнат тези пари?

В Слънчев бряг вечерята за двама с вино струва под 120лв. Междувременно в Бургас, крайбрежен град със собствен прекрасен плаж, можете да хапнете добре за по-малко от 60лв (на базата на двама души, които ядат тристепенно ястие), а местната бира струва по-малко от 5лв.

Нищо чудно, че толкова много хора се насочват към България за летните си ваканции.

Планиране на почивка в България

Двата основни района за плажна почивка са разделени приблизително на две: Варненска област на север и Бургаска област на юг. Помежду си тези две области обхващат по-голямата част от черноморското крайбрежие на България.

Като всяка ваканционна дестинация, България има своите най-горещи туристически точки. Варненският регион обаче е една от най-добре пазените тайни на България – тук се намират подходящо наречените Златни пясъци и се редят поредица от прекрасни плажове, много история и природни чудеса, като термални извори.

Бургаският регион, от друга страна, предлага Слънчев бряг – почивките в тази част на страната са закотвени около забавленията. Имате дълъг пясъчен участък и куп нощни клубове, работещи до зори, точно на прага. А когато искате да промените обстановката, драматичните планини и градовете с щамповано време са ви лесно достъпни.