Как да намерите сутиен, който ви пасва идеално

Всяка дама има в гардероба си поне няколко сутиена, от които най-вероятно са й любими само 2-3 модела, тъй като са й най-удобни. Но преди да се откажете изцяло от сутиените или да се примирите с дискомфорта, който те ви носят, помислете дали не е нужно да се информирате повече преди да закупите поредния модел. Бъдете спокойни – не сте първата дама, която години наред носи грешен размер бельо. Всъщност доста проучвания сочат, че по-голямата част от жените не могат да улучат идеалния размер за себе си. 

Но е време на промените правилата на играта. Ако искате вие да не сте сред тях и да изберете перфектния модел от всички разновидности сутиени на пазара, то вземете един шивашки метър (не рулетка!) и се захващайте за работа. Ако пък не можете да се справите сами, то разгледайте таблицата с размери, поместена в https://bulbel.bg/.

Един от най-объркващите моменти е разбирането коя чашка сте. Много марки предлагат сутиени с размери до 40DDD в разумен брой стилове и цветове, но това не винаги е било така. Всъщност дори не е достатъчно. Много жени се нуждаят дори от по-големи сутиени.

Няма свещен граал за размерите на чашките. Що се отнася до размерите на сутиените, повечето жени все още приемат идеята, че по-големият е по-добър – поне що се отнася до размера на чашката. И обратното, много жени, пък избягват по-големите размери. Това, което често не осъзнаваме, е, че размерите на чашките не са равни на размера на гърдите ви. Те се отнасят до разликата между размера на гърдите ви и гръдния ви кош.

Някои жени знаят, че носят грешен размер сутиен, но въпреки това продължават да го носят, тъй като не могат да се справят с избора, а и не могат да попаднат на добър продавач-консултант в магазина за бельо, който да ги посъветва. Носенето на грешен размер сутиен може да причини болка в гърдите и дразнене върху кожата, та дори е възможно да се стигне до поява на рани. Да, точно така – рани, които най-често са заради стърчащите банели от сутиените. Затова се постарайте да изберете точния за вас, за да не изпитвате дискомфорт по-късно.

Освен да бъде точен по размер, моделът трябва да бъде и с качествена изработка. Не искате банелите да изскочат след първото носене/пране или пък презрамките ви да се свличат през няколко минути. Затова макар и да се наложи да инвестирате повече средства в по-скъп модел, го направете, защото това е инвестиция.

Как да се справите сами? Както споменахме по-рано, снабдете се с шивашки метър. Измерете колко сантиметра е вашата гръд, както и гръб. Не пренебрегвайте издайническите признаци, че носите грешен размер сутиен. Преценете дали презрамките ви стягат, особено ако не могат да се регулират, дали има разстояние между гърдите ви и сутиена, дали пък гърдите ви не „преливат“ от чашката. 

Обучете се относно прилягането на сутиена, тъй като носенето на правилния размер е важно, особено по време на тренировка. Да, тези дами, които тренират професионално или поне няколко пъти в седмицата, ще оценят предимствата на точния размер сутиен.