Маракеш – арабска екзотика в подножието на Атласките планини

Маракеш, един от най-старите и красиви градове в Мароко, е истинско съкровище, сгушено в подножието на Атласките планини. Градът е известен със своята арабска екзотика, ухания, подправки, стъклени лампи, килими, магарета и камили.

В Маракеш можете да посетите площад Джемаа ел-Фна, където можете да видите змияри, акробати, музиканти, разказвачи и търговци. Този площад е сърцето на града и е известен със своите нощни пазари и живописни представления.

Градът е известен и със своите базари, където можете да купите различни сувенири, бижута и дрехи. Тези базари са идеалното място за търсене на уникални предмети и изкуства.

Маракеш е град, който ви омагьосва и въвлича в приказка от „Хиляда и една нощ“. Той е място, където можете да се потопите в богатата култура и история на Мароко, докато се наслаждавате на невероятните пейзажи и екзотични аромати.

Каква е историята на Маракеш?

Маракеш е основан през 1062 г. от първия берберски крал от династията на Алморавидите. Градът е служил за столица на Мароко през столетия, първоначално под управлението на Алморавидите, а от 1147 година – под управлението на Алмохадите.

През 1269 г. Маракеш преминава под властта на Маринидите, които преместват столицата във Фес2. В XVI век Саадитите връщат столичните функции на Маракеш.

През 1669 г. Маракеш е завладян от династията Алауитов, която управлява Мароко до днес. Въпреки честите престои на султаните в Маракеш, градът не е бил тяхната официална столица.

Голяма част от съществуващия днес град е построена през XIX век.