Открийте Катманду: Сърцето на Непал

Катманду, столицата и най-големия град на Непал, е място, което ви представя разнообразието и красотата на тази екзотична азиатска страна. Градът е разположен в хълмиста област близо до сливането на реките Багмати и Вишнумати.

Историческо богатство

Катманду е основан през втори век след Христа и е известен като „град на славата“. Градът е дом на най-старата общност в долината на Катманду – Неварите. Тук можете да видите множество манастири, храмове, палати и музеи, като площад Дурбар, Свайамбхунат, Буданат, Пашупатинат и др.

Културно разнообразие

Катманду е известен със своята богата култура, изкуство, литература, музика и фестивали. Градът е дом на седем обекти от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Най-известният храм в Катманду е Пашупатинат, хиндуистки храм, посветен на господ Пашупатинат.

Природна красота

Катманду е заобиколен от четири централни планини: Шивапури, Фулчоки, Нагарджун и Чандрагири. Градът е разположен на надморска височина от 1400 метра. В долината на Катманду тече реката Багмати, която се счита за свещена от хиндуистите.

Заключение

Катманду е град, който предлага богато разнообразие от исторически, религиозни и културни преживявания. Независимо дали сте любител на историята, търсите духовно просветление или просто искате да се потопите в местната култура, Катманду може да предложи по нещо за всеки.