Открийте красотата и историята на Прага

Прага е прекрасен град, който има много забележителности, които можете да посетите. Някои от най-популярните са:

Пражкият замък, който е един от най-големите и най-стари замъчни комплекси в света. Тук можете да разгледате катедралата Свети Вит, Златната улица, Стария кралски дворец и др.

Карловият мост, който е емблематичен символ на Прага. Той е облицован с барокови статуи и предлага спираща дъха гледка към града и реката Вълтава.

Старият градски площад, който е историческият център на Прага. Тук можете да видите астрономическия часовник, Тинската църква, Староместката ратуша и др.

Вишеград, който е цитадела край реката Вълтава. Тук можете да видите базиликата Свети Петър и Павел, ротондата Свети Мартин, галерията на Вишеград и др.

Църквата Свети Никола, която е барокова красота в Мала страна. Тя има впечатляваща купола, орган, фрески и статуи.

Историята на Прага 

е много богата и интересна. Прага е основана през 9-ти век като замък, известен като Вишехрад, и се развива като политически, културен и икономически център на Чешката република. Прага е била столица на Кралство Бохемия, Свещената Римска империя, Чехословакия и сега на Чехия. Прага е известна със своята красота, архитектура и атмосфера. Някои от най-забележителните периоди от историята на Прага са:

14-ти век, когато чешкият крал и император Карл IV я прави своя столица на империята и строи много паметници, като Карловия мост, Карловия университет и Свети Вит катедрала.

16-ти век, когато чешкият владетел и император Рудолф II я превръща в епицентър на науката, изкуството и алхимията, като привлича много художници, учени и алхимици, като Тихо Брахе, Йоханес Кеплер и Едуард Кели.

1918 г., когато Прага става столица на новосъздадената Чехословашка република, след края на Първата световна война и разпада на Австро-Унгария.

1968 г., когато Прага е център на Пражката пролет, реформистки движение, което се опитва да демократизира комунистическия режим, но е потушено от съветската интервенция.

1989 г., когато Прага е място на Бархетната революция, която сваля комунизма и възстановява демокрацията и свободата в Чехословакия.

1993 г., когато Прага става столица на независима Чехия, след мирното разделение на Чехословакия на две държави.