Спа в Сапарева баня

Сапарева баня се намира на 80 км. югозападно от столицата, в областен център Кюстендил. В града е разположен единственият в България и в Европа гейзер-фонтан с естествена температура 130 градуса. След направена неуспешна ремонта дейност фонтанът е бил преустроен във фонтан за естетическите нужди на града и поддържан от изкуствена помпа. Градът е известен със спа туризма, благодарение не множество горещи минерални извори и има достатъчно добри спа хотели в Сапарева баня. Населението е около 9 хиляди души, а на територията на общината е обособен курортът Паничище, които е един от успешните планински курорти в България.

Местоположението,историята, природните дадености и климата и благоприятстват за развитието на различни видове туризъм – спа, селски туризъм, екологичен туризъм и т.н.Сапарева баня и курортът Паничище са изходен пункт и за туристически маршрути, излети и екскурзии към високопланинската част на Рила Недалече са разположени Седемте рилски езера, Боровец, реките Джерман и Горица, Мальовица, Рилския манастир и др. Близките села са интересен стар за предприемане на приятни туристически преходи в района на Северозападна Рила.

По екологичните пътеки ентусиастите имат възможност да стигнат до водопада на река Бистрица. На разположение са маркирани пътеки, които водят до планинските хижи, намиращи се сред непокътната природа. Любителите на екстремните изживявания и височинния планински туризъм могат лесно да достигнат до върховете Голям и Малък Сиврия и други. Интересно преживяване ще намерете при посещението на каскадата от седем водопада. Предпоследният водопад е висок 39 метра – Овчаренският. Около Паничище се намира най-ниското и безотточно езеро на Рила, което се смята за природен феномен.

В Паничище има няколко църкви,които могат да се посетят,а също така и атмосферата на града е много приятна,защото е заобиколен от величествена природа. Редица хотели в Сапарева баня предлагат открити и закрити естествено минерални басейни. Спа хотели в Сапарева баня са изключително подходящи за отдих, релаксация от ежедневния стрес и напрежение и лекуване на редица болести. Не трябва да се подценява и антиоксидантното действие на минералните води върху организма. Водата се използва за лечебни цели като се консумиране чрез пиене, чрез инхалации и чрез бани с минерална вода. Достатъчно честата превенция и лекуване чрез минералните извори е изключително важна.

Сапарева баня, наред с Девин, Велинград, Хисаря, се нарежда сред един от най-добре обособените и все още незастроени балнеолечебни курорти в България, така както и е изключително подходящ за селски и културен туризъм.

И ако все пак предложенията за спа в страната не ви допадат, винаги може да си организирате почивка в чужбина – направете необходимия превод на документи, съберете багажа и отпътувайте за мечтаната ваканция.